Browsing Tag

day trip from Dublin

ELÄMÄÄ KOHTAAMISIA

Bray – rantakiviä ihailemassa lyhyen junamatkan päässä Dublinista

26/04/2015

Väärä numero

Rantakahvilassa vanhemmat herrat vaihtavat kuulumisia ja rupattelevat ajankohtaisista aiheista: jalkapallosta ja Englannin pääministerin edesottamuksista. Hay-a lads! -kuuluu, kun pöytäseuraan liittyy lisää ei niin nuoria miehiä. Yhdellä herroista soi puhelin. Rupattelee pidemmän aikaa sitä sun tätä ja puhelun jälkeen toteaa toisille: ” Oh, that was a wrong number.”

Irlantilaisten vahvuus on hyväntuulisuus ja sarkastininen huumorintaju. Itselle uskalletaan nauraa ja kaverista heitetään vitsiä ilkikurisen hyväntahtoisesti. Kulttuuriin kuuluu säännölliset tapaamiset ja kuulumisien vaihtaminen.

Kysäisen herroilta mikä on parasta Bray:ssä. The Head, kuuluu varma vastaus.

Paikallinen Hanko

Bray – rauhallinen merenrantakaupunki on Irlannissa yksi lempipaikoistani. Vain kahdenkymmenen kilometrin päässä Dublinin eteläpuolella sijaitsevaan Bray:hin pääset kätevästi paikallisjunalla ( DART). Junamatkalla kannattaa istuutua merenpuoleiselle sivulle ja katsella maisemia. Vähään aikaan ei tapahdu mitään, mutta lopulta maisema seuraa rantaviivaa. Bray on kuin paikallinen Hanko – Dublinin vilske  on kaukana ja tyyneys ottaa haltuun koko kehon. Täällä tuntuu kuin palaisi ajassa taaksepäin. Yli kilometrin pituisella rantabulevardilla viihtyvät niin lenkkeilijät, koiranulkoiluttajat ja lapsiperheet, puhumattakaan meistä merituulen hengittäjistä.

Brayn alueella asuu nykyisin reilut 30 000 ihmistä. Täällä kuulemma vierailivat jo roomalaiset ja James Joycekin asusteli lapsuudessaan vuodesta 1887 vuoteen 1889.  Bray on osa County Wicklow:ta ja monesti Bray:tä kuvaillaankin portiksi Irlannin puutarhaan. Viereiseen Glendaloughiin on haudattu Irlannin heimopäällikköjä. Läheisen Wicklow:n upeissa maisemissa on kuvattu monia tunnettuja elokuvia, mm. Braveheart. Turhaan ei Irlannin filmiteollisuudesta käytetä nimeä Paddywood.

Vuonna 1834 rautatie valmistui Dublinista Bray:hin ja monet keskiluokkaiset muuttivat tähän Wicklow:n kunnan pieneen kaupunkiin.

Rantakivet ja The Head

Golfvirran ja suolaveden kauniisti muovaamia rantakiviä voisi tuijotella loputtomiin.  Meriveden kosteus tarttuu hiuksiin –  tuuli koskettaa kasvoja ja muistuttaa elämästä.

Pitkän kivien koristaman rannan päässä sijaitsee herrojen mainitsema The Head; vuoren kukkula joka korkeimmalta kohdaltaan on 241 metrin päässä meren pinnasta. Täällä sijaitsee suosittu kävelyreitti – Cliff walk,  mikä on pituudeltaan n. 7 kilometriä ja kestää vaeltajasta riippuen noin kaksi tuntia. Kulkureitin varrella saattaaa merestä bongata pyöriäisiä tai delfiinejä.

Bye Marion

Lähtiessään kahvilassa herrat huikkaavat vuoronperään kahvilanpitäjälle: ”Bye Marion.” Kahvilanpitäjä vastaa jokaiselle erikseen: ” Bye George.”… ” Bye Liam. ”  Asiakkaiden nimet on kirjoitettu omistajan mieleen – ei paperimukiin. I luv it.

 

Jos elämä tuntuu tylsältä ja merituuli on unohtunut – matkusta Irlantiin.

 

 

Rantakivet_Bray_retki_Dublinista_hyvaamatkaa_blog

 

Dublinista lyhyen junamatkan päässä sijaitsee rauhallinen Bray.

 

Brayssa voi aikaansa kuluttaa vaikka rantakiviä tuijottelemalla.

 

Bray_rantabulevardi_Dublin_hyvaamatkaa_blog

 

Aamulatte, sandwich sipseineen ja Irish times.

Aamulatte, sandwich sipseineen ja Irish times.

 

The Head Bray

The Head

Hyödyllisiä linkkejä:

www.bray.ie

www.visitwicklow.ie

www.bray.ie/cliff-walk-bray

www.thecliffwalk.ie/thewalk.php