Browsing Tag

lastenvaunut

VINKKEJÄ

Murhia Pepin saarella – Gotlanti

13/08/2015
Gotland Nyhamn

Gotlanti

Peppi – maailman vahvin tyttö, hurmaavia ruusuja ja murhia merimaisemissa.

Välittömän iloiset ruotsalaiset käyskentelemässä rennosti tyylikkäissä pellavavaatteissaan matkalla rapujuhliin.

Emmaljunga-vaunuissa sinisilmäisellä kiharapäisellä lapsella kädessä uunituore kanelipulla ja äidillä päällä Odd Molly:n villatakki.

Puistossa ohjattua yhteislaulua ja torilla tervantuoksuinen kalastajaukko myymässä savukalaa. Rauhallisen kaupungin poliisilaitoksella komissario Knutas miettimässä uusimman murhan yllättäviä piirteitä.

 

Tässä muutama mielikuvani Gotlannista – Ruotsin suurimmasta saaresta. Vaikutteina Gotlantiin sijoittuva rikoskirjallisuus ( mm. Mari Jungstedt ) , televisiokanava Yle 5  ja idolini Peppi ( Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu).

 

Ruotsin aurinkoisin paikka

Gotlannin saaren kerrotaan olevan Ruotsin aurinkoisin paikka, jossa on peräti 800 km rantaviivaa. Koko saarella asuu vakituisesti alle 60000 ihmistä, mutta turistikaudella määrä moninkertaistuu. Saaren pääkaupunki Visby oli keskiajalla tärkeä hansakaupunki. Tämä kaunis kaupunki on yksi Unescon suojelukohteista. Visbyn vanhaa kaupunkia ympäröi 3,6 km pitkä hyvin säilynyt muuri, joka on korkeimmillaan 11m. Muurien sisällä voi hyvin kuvitella palaavansa keskiaikaan – Visbyssä järjestetäänkin vuosittain suositut keskiaikaviikot. Ihailtavaa muurien sisällä riittää ja pysähtyä voi lukuisiin viehättäviin ravintoloihin.

roses Visby

Vanhan kaupungin kauniilla kujilla ruusut koristavat taloja

 

 

Visbyssä et voi olla näkemättä ruusuja

Visbyssä et voi olla näkemättä ruusuja

 

Rakennus Östra Centrumissa

Rakennus Östra Centrumissa

Letut Visbyn kaupunginkirjaston kahvilasta - nam.

Letut Visbyn kaupunginkirjaston kahvilasta – nam.

Villa Villekulla – Huvikumpu

Mikäli matkassa on ala-asteikäisiä tai jo ikääntyneitäkin Peppi-faneja, niin pakollinen vierailukohde on hieman Visbyn ulkopuolella sijaitseva Kneibbyn huvipuisto. Alueella on oikea Pepin Huvikumpu – Villa Villekulla, joka on rakennettu vuonna 1902 ja kuljetettu huvipuistoon 70-luvulla. Kneippyssä on tarjolla erilaista majoitusta hotellista leirintäpaikkaan ja uskaliaimmat voivat nukkua vaikka puuhun rakennetussa majassa.

 

Kneibbyn huvipuisto Visby

Kneibbyn huvipuisto Visby

 

Villa Villekullassa on Pepin valokuvia ja kun astut sisään olohuoneeseen, niin siellähän se Peppi kuorsaa.

Villa Villekullassa on Pepin valokuvia ja kun astut sisään olohuoneeseen, niin siellähän se Peppi kuorsaa.

 

Liikkuminen saarella

Saari soveltuu tasaisuutensa vuoksi erinomaisesti pyöräilyyn ja pyörän voikin vuokrata jo vaikka lentokentältä. Maisemia koristavat kalkkikivitalot ja unikot pelloilla. Matkan varrella kannattaa pysähtyä maatilakauppoihin ja paikallisiin leipomoihin ja nauttia vaikkapa kanelipullia. Evääksi mukaan kiviuunissa paistettuja pellavasämpylöitä ja muita leipomuksia. Saarella pääsee liikkumaan myös paikallisbussilinjoilla – toki kätevin tapa on vuokrata auto. Majoitus kannattaa varata kesäkautena ajoissa – Gotlanti on suosittu matkakohde.

 

Pyörän saa bussinkin kyytiin

Pyörän saa bussinkin kyytiin

Visbyn lähellä

Visbyn lähellä sijaitsee puutarhahöperöille oivallinen kohde; Krusmyntgården  – kaikkien yrttien ystävien mekka. Kaupasta löytyy yrttituotteita joka lähtöön ja kahvilan tarjonta lounaineen on laaja. Puutarhassa voit ihailla nimikoituja yrttejä. Kun jatkat matkaa samaa rantatietä ( numero 149 ) , niin saavut suosittuun kohteeseen, jonka koulupojat löysivät vuonna 1948; Lummelunda grottan – Lummenlundan luola.

 

Krusmyntagårdenissa voi nauttia yrtti-istutuksista ja rauhaisasta ilmapiiristä.

Krusmyntagårdenissa voi nauttia yrtti-istutuksista ja rauhaisasta ilmapiiristä.

 

 

Gotlannissa meri ei koskaan ole kovin kaukana

Gotlannissa meri ei koskaan ole kovin kaukana

 

Gotlanti_vinkkejä_hyvää_matkaa_blog

 

 

Nyhamn Gotlanti

Nyhamn Gotlanti

 

Kenelle?

Merimaiseman ja kanelipullien makuun päässeille, Peppi-faneille ja rauhaa rakastaville merituulen nuuskijoille sekä Gotlantilaisen rikoskirjallisuuden ystäville.

 

 ”Minä en halua tulla koskaan isoksi, sanoi Tommi. En minäkään, sanoi Annika. Ääi, se ei olekaan yhtään kivaa, sanoi Peppi. – Isoilla ihmisillä ei ole ikinä hauskaa. Heillä on vain ikäviä töitä ja hupsuja vaatteita ja liikavarpaita ja kummallisveroja.”  Astrid Lindgren Peppi Pitkätossun tarina

 

Eve

Hyvää matkaa-blog

 

P.S Ei muuten näkynyt missään yhteislaulajia, ne taitavat kaikki olla Skansenilla. Puuvillavaatteita kyllä myivät Stora torget:illa. Ai niin ja Emmaljungia kyllä tuli vastaan – saarella on jopa Lastenvaunumuseo jossa näytteillä lastenvaunujen historiaa.

Lukuvinkkejä:

vinkkejä_gotlantiin_hyvää_matkaa_blog

Linkkejä:

www.gotlanti.fi

www.kneippbyn.se/fi/

www.krusmynta.se

www.lummelundagrottan.se

www.gotlandsbarnvagnsmuseum.se

www.guteinfo.com