Browsing Category

ILMIÖITÄ

ILMIÖITÄ

OH-ABB Väinön kone

01/01/2015

OH-ABB Väinön kone

”Olin lentänyt yksitoista tuntia yhteen menoon eikä bensiini voinut riittää kuin enintään kahdentoista tunnin lentoon – tunnin verran oli siis vielä aikaa; ellen löytäisi Abercornin lentokenttää tämän tunnin kuluessa, täytyisi minun valmistua laskeutumaan maastoon, joka vilisi krokotiileja ja villejä eläimiä ja josta en tosissaankaan tiennyt, oliko se vuorista vai soista.”

Näin kertoo matkastaan Väinö Bremer ( 1899-1964 ) kirjassa Lentäen yli neljän maanosan. Väinö oli legendaarinen suomalainen ennätyslentäjä.

Anteeksi sinutteluni – tuskin oli tapana Väinön aikana.

Mikäli olet Helsingin lentokentältä matkaan lähtenyt, niin olet nähnyt tämän koneen. Siellä se hieman kellastunut pikku Junkers A50 Junior koristaa portin 28 vierusta. Koneen nimi OH-ABB paljastaa eli OH= kansainvälinen merkki Suomesta kotoisin oleville lennokeille, AB =Astrid Bremer. Näistä kirjaimista Väinö kertookin: ”Ne ovat siinä muistuttamassa minulle vaimoni osanottoa kaikkiin lentosuunnitelmiini ja toimiini – ilman hänen rohkaisuaan ja moraalista tukeaan ei niistä pitkänmatkanlennoista olisi tullut mitään.” Jälkimmäinen B ilmaisi, että kone oli Väinön toinen kone.

Tällä Helsingin kentällä olevalla koneella Väinö on lentänyt mm. Euroopan ympäri (1931), Kapkaupunkiin (1932) ja Aasiaan (1933).

Vaaratilanteiltakaan ei Väinö välttynyt. Sumussa Saksassa pelkäsi törmäävänsä tehtaiden savupiippuihin. Lähi-idässä sinnitteli pirullisessa hiekkamyrskyssä ja monesti joutui huonon sään tai puutteellisten karttojen johdosta etsimään lentokenttää.

Etelä-afrikan reissulla Italiaan asti mukana ollut Neiti Maja Rosenberg kertoo matkan lähtötunnelmista: ”Niinpä vihdoinkin koitti matkaanlähtöpäivä. Ystävällisten ihmisten avulla puettiin ylleni monta villapaitakerrosta, kaulahuiveja, nahkaliivejä, takkeja sekä päällimmäiseksi lentäjänpuku, joka oli vuorattu apinannahalla. Päähäni sain lammasnahalla vuoratun hilkan ja kasvojen suojaksi selluloidivarjostimen, niin että saatoin olla ilman silmälaseja ja nähdä hyvin.” Muuta matkatavaraa sai Neiti Rosenbergillä olla mukana 5 kiloa. Pitkillä etapeilla toisella penkillä istui varatankki.

Mitäs tuumaisit vaikkapa talvipakkasella lentämisestä kyseisen kaltaisella koneella?

Eve
Hyvää matkaa-blog

Lukuvinkki: Väinö Bremer – Lentäen yli neljän maanosan. Julkaistu vuonna 1933. Löytynee mahdollisesti hyvin varustetuista kirjastoista tai antikvariaateista.

P.S Junkerssilla on omat Fb-sivut: https://www.facebook.com/wbjunkers?fref=ts

Lähde: Väinö Bremer – Lentäen yli neljän maanosan. Otava.

Lisätietoja http://www.finavia.fi/fi/helsinkivantaa/palvelut/ajanviete/historiaa-junkers-a-50-junior-lentokone/